Studieliv

Forfatter: Viktoria Egebak Winge. Redigering: Elisabeth Frimurer

05. november 2020

Sådan oplever dine medstuderende det til tider hårde jurastudie


"Jeg synes, at det kan være svært at nå det hele og samtidig give sig selv lov til at holde fri fra studiet”. Har du en gang imellem en hård dag på studiet? Om det er de mange pensumdomme, frygten for eksamen, der nærmer sig, eller at du bare godt kunne bruge en lille pause fra paragrafferne, så er du nok ikke alene. De fleste jurastuderende kan nikke genkendende til, at drømmestudiet også til tider kan være ”dødens pølse”.


Det kan være svært at balancere studieliv og fritid. 

Kaius har talt med jurastuderende på gangene på Københavns Universitet om tabuer, bekymringer og den til tider hårde hverdag på studiet. Her er jurastuderendes stemmer på netop dét. Og måske du kan nikke genkendende til dine medstuderende i det?

”Når man starter på studiet, er det første, man hører, at man skal have så og så høje karakterer for at klare sig godt på studiet og få et studiejob. Det lægger et pres på nye studerende fra dag 1. Det har taget mig 2,5 år and still counting til at finde en indre ro med at være jurastuderende, hvor der altid hænger en læselektie eller opgaver over hovedet.”

”Karakterer og eksamen fylder alt på jurastudiet. Selve læringsprocessen er ikke i fokus, og det synes jeg er et problem”

Foreningsgangen er for dig, som ønsker at være en del af noget, der kan gøre din tid på jurastudiet endnu bedre.

Kvinde, 22 år, 5. semester

”Det er ikke altid let at tale om karakterer – specielt når alle typisk kun vil tale om de gode”

”Det er svært, når alle omkring en får studiejobs – og der er meget fokus på de ”gode inden for det private”

Mand, 23 år, 5. semester

”Jeg elsker at læse jura, men jeg synes, at det er utrolig hårdt med den præstationskultur, som eksisterer på studiet. Karakterræs og pres for at klare det i blandt de bedste fylder meget i mine tanker – presset lægges på os af hinanden, studiet og fremtidige arbejdsgivere”

”Jeg synes, at det er en skam, at al fokus bliver lagt på, at vi skal præstere godt på en dag – vores eksamensdag, og at man knap nok når at ånde lettet op, før en ny eksamen fylder alt”

Kvinde, 22 år, 3. semester

”Det kan godt være svært, når underviseren ikke mener det samme som det, der står i lærebogen. Det gør det svært at finde ud af, hvad der så egentlig er rigtigt, og hvad man skal svare til eksamen.”

Mand, 20 år, 1. semester


”Jeg kan godt blive i tvivl om, hvad jeg skal bruge jurastudiet til, men det er svært at tale med mine medstuderende om, fordi de fleste har stålsatte mål om at blive partner eller dommer”

Kvinde, 24 år, 1. semester kandidat

”Jeg synes, at det er svært at få et overblik over pensum. Nogle gange føler jeg, at jeg skal kunne huske 500 love og domme, hvilket er ret uoverskueligt”

Kvinde, 19 år, 1. semester

”Jeg synes, at det er lidt træls, at alle undervisere tror, at man kun har deres fag, og at man har 40 timer om ugen til at forberede sig til det ene fag…. OG så savner jeg jurabarerne!”

Kvinde, 23 år, 5. semester

”Jeg synes ikke, der snakkes nok om præstationspresset. Der er for meget fokus på så hurtigt som muligt at finde et godt studiejob, men man skal bare tage det, som det kommer”.

Mand, 20 år, 3. semester

”Der er mange regler, som man skal overholde som studerende. Jeg har været udsat for, at information fra Studieinformationen ikke holdt vand, og nu føler jeg selv konsekvenserne uden deres hjælp eller forståelse.”

Mand, 34 år, mellem 4. og 5. semester

”Det kan være ret svært at finde balance mellem læsning, studiejob – ja, den generelle arbejdsmængde og et socialt liv, hvor man også har tid til at koble af. Jura er jo hele tiden i baghovedet”

Mand, 20 år, 3. semester


”Jeg synes ofte, at vi læser unødvendigt meget, hvor det sagtens kunne være gjort meget kortere.”

Kvinde, 21 år, 5. semester

”Jeg synes, at det er svært at diskutere pensum med mit hold. Mest fordi jeg ikke føler, at jeg kender dem godt nok pga. coronarestriktionerne.”

Kvinde, 22 år, 1. semester

”Jeg synes, at det kan være svært at nå det hele og samtidig give sig selv lov til at holde fri fra studiet”

Kvinde, 20 år, 3. semester

”Vi taler ikke nok om dårlige karakterer”

Kvinde, 22 år, 5. semester

”Eksamen er et øjebliksbillede. Det viser ikke til fulde vores faglige kompetencer i fagene. Især fordi censorerne – til trods for, at de skal være objektive – er meget subjektive, og vores eksamenskarakterer afhænger så rigtig meget af, hvilken censor man har haft”

Kvinde, 23 år, 5 semester